Vitamine B12 tekort test doen

Denk je dat jij te weinig B12 hebt? Dan kun je een vitamine B12 tekort test doen. Je hebt B12 nodig voor je bloed en zenuwen. Als uit een test blijkt dat je vitamine B12 tekort hebt, dan heeft dit waarschijnlijk effect op je gezondheid. In dit artikel bespreken we wat de symptomen zijn van een B12 tekort en welke oorzaken dit heeft. Ook leggen we uit hoe je zelf kunt testen of je genoeg B12 hebt en wat je kunt doen om het tekort te herstellen. Tenslotte bespreken geven we achtergrondinformatie over wat vitamine B12 precies is en in welke voeding je deze vitamine kunt vinden.

Heb jij een tekort aan vitamine B12?

Een vitamine B12 tekort komt vaak voor: ongeveer 7 op de 100 mensen heeft te weinig van deze vitamine. Dat zijn alleen al in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen. De meeste mensen hebben (nog) geen klachten of weten niet dat ze te weinig B12 hebben. Of jij een tekort hebt, kun je meten met een bloedtest. Die kun je gewoon zelf bestellen bij Bol.com (44 euro) of via Mijnlabtest.nl (35 euro).

Soms kan je ook een vitamine B12 tekort test doen bij de huisarts, maar alleen als je al klachten hebt. De huisarts bepaalt dan of dit nodig is en welke test wordt gedaan. Wil je meer keuze en de touwtjes in handen hebben, dan kun je er voor kiezen om zélf een test te doen.

Zelf testen of je een B12 tekort hebt

Zelf een vitamine B12 tekort test doen is de beste manier om te checken of je genoeg B12 in je lichaam hebt. Het voordeel van de test zelf doen is dat je zélf het papier met de uitslag krijgt en dus je eigen specifieke waarden weet. Dat geeft je eigen regie om met je gezondheid aan de slag te gaan. En je hoeft er je deur niet voor uit. Je kunt een thuistest om je B12 te meten dus gewoon zelf bestellen. Hieronder vertellen we meer over de verschillende aanbieders.

Vitamine B12 tekort test voor thuis


Er is een snelle vitamine B12 tekort test die je kunt bestellen bij Mijnlabtest.nl. Je krijgt een testsetje thuis gestuurd en neemt met een prikkertje pijnloos een paar druppels bloed af uit je vinger. Dit stuur je op naar het laboratorium en binnen enkele dagen krijg je de uitslag met jouw resultaten. En daarbij ook een persoonlijk advies.

Prijs: €35


Let wel op: Deze test meet enkel je ferritine gehalte en geeft zo een indicatie van ijzertekort. Wil je meer duidelijkheid? Dan raden we onderstaande uitgebreide test aan. Die meet naast ferritine ook echt ijzer, transferritine en hemoglobine (Hb).

Daarnaast is er een betrouwbare aanbieder van zelftesten voor B12 tekort bloedwaardentest.nl. Deze bloedtesten worden afgenomen door professionals bij jou in de buurt, waarna de monsters door een erkend laboratorium worden geanalyseerd.

Professioneel afgenomen vitamine B12 tekort test


Wil je niet zelf prikken? Dan kun je jouw B12 waarde professioneel laten testen, makkelijk en snel bij jou in de buurt (max. 10 km). De eenvoudigste test om te zien of er sprake is van een B12 tekort is een bloedonderzoek van slechts €29. Het betere alternatief is om een bloedonderzoek te laten doen naar Actief-B12. Dit is een preciezere methode om vast te stellen hoeveel B12 er in je lichaam zit en of er mogelijk sprake is van een tekort. Meer informatie lees je hier op de website. De Actief-B12 test kost €59.

Prijs: €59
Beoordeling: ★★★★★ (5,0)

>> Meer info & Bestellen (bij bloedwaardentest.nl)

P.S. Vind je bloed prikken eng? Dan is het ook mogelijk om een urinetest te doen op methylmalonzuur. Deze stof hoopt op in je lichaam als er een B12 tekort is. Daarom kan een meting van deze stof ook een goede indicatie zijn of je genoeg B12 in je lichaam hebt.

Symptomen van vitamine B12 tekort

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je misschien een B12 tekort hebt. Die symptomen kun je onderscheiden in twee typen: zenuwproblemen en bloedarmoede.

Symptomen van zenuwproblemen door tekort aan vitamine B12

 • Tintelingen: het gevoel van ‘dove’ of slapende ledematen
 • Verminderd gevoel in je vingers
 • Minder gevoel in je voeten: het idee hebben dat je op ‘watten’ loopt
 • Koud aanvoelen van een been
 • Problemen met bewegingen, bijvoorbeeld vaker dingen laten vallen
 • Moeilijkheden met balans houden; evenwichtsstoornissen

Symptomen van bloedarmoede door vitamine B12 tekort:

 • Vermoeidheid; je lusteloos of zwak voelen
 • Snel kortademig zijn bij inspanning (zie ook lage saturatie)
 • Duizeligheid
 • Het gevoel hebben dat je bijna flauwvalt
 • Meer zweten
 • Hoofdpijn
 • Oorsuizen

Niet alle mensen met een laag vitamine B12 ervaren deze klachten of hebben symptomen. Vaak hebben mensen eerder last van de B12 tekort symptomen die te maken hebben met het zenuwstelsel.

Bloedarmoede kan naast een tekort aan B12 ook te maken hebben met een tekort aan ijzer. Mocht je zelf een test willen doen om te checken wat je B12 waarde is, dan is het dus slim om die te combineren met een ijzertekort test. Bijvoorbeeld met onderstaand onderzoek.

Bloedarmoede, B12 & IJzer: gecombineerde test


Handig voor vegans, vegetariërs en bij vermoedens van bloedarmoede: een gecombineerd onderzoek naar een tekort aan B12, ferritine (ijzer) en foliumzuur. De test kost 59 euro en meet al deze waarden. Wil je meteen een uitgebreide vitamine- en gezondheidcheck doen? Dan raden we de vitamine-combi test aan. Dat bloedonderzoek meet vitamine D3, Actief B12, ferritine, vitamine B6 en intracellulair foliumzuur.

Prijs combi onderzoek: €59
Beoordeling website: ★★★★☆ (4,4)

>> Meer info & Bestellen (bij bloedwaardenmeten.nl)

Oorzaken van tekort aan vitamine B12

Tekort aan B12 kan op verschillende manieren ontstaan. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Te weinig vitamine B12 binnen krijgen via voeding. Dit komt vaak voor bij vegetariërs en veganisten, of andere mensen die weinig dierlijke voedingsproducten eten.
 • Verminderde aanmaak van maagzuur. Je hebt maagzuur nodig om vitamine B12 vrij te maken uit eiwit. Oudere mensen maken minder maagzuur aan.
 • Gebruik van voorgeschreven maagzuurremmers. Het gaat om metformine of protonpompremmers. Dat zijn medicijnen die de aanmaak van maagzuur remmen. Daardoor kan minder B12 worden vrijgemaakt om op te nemen.
 • Ziekten waardoor je minder B12 opneemt. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, bepaalde bacteriën en parasieten of darmkanker. Lees hier meer oorzaken van B12 tekort.

Gewichtstoename door vitamine B12 tekort

Naast de hierboven genoemde symptomen van b12 tekort, worden ook vaak andere symptomen genoemd. Zo vragen veel mensen zich af of een tekort aan vitamine b12 gewichtstoename kan veroorzaken. Gewichtstoename is niet één van de typische symptomen van een b12 tekort, maar het is wel zo dat een vitaminetekort vaker voorkomt bij mensen met obesitas. Het is alleen niet duidelijk of een tekort aan b12 leidt tot gewichtstoename. Het kan namelijk ook zo zijn dat mensen met een hoger gewicht meer b12 nodig hebben en daardoor sneller een tekort hebben. Of dat deze mensen te weinig b12 binnen krijgen via hun voeding. En er zijn ook mensen met een b12 tekort die juist een te laag gewicht hebben, bijvoorbeeld omdat ze zich lusteloos voelen en geen zin hebben om te eten.

Hoe werkt het zelf laten testen of je genoeg B12 hebt?

Als je na het lezen van de oorzaken en symptomen van een B12 tekort wil weten hoe het met jouw vitamine B12 niveau staat, dan kun je een test laten doen. Er zijn verschillende organisaties waar je dit kunt doen, waarvan bloedwaardentest.nl de grootste is. Als je daar een test aanvraagt voor bijvoorbeeld alleen B12 bloedonderzoek, een B12 & IJzer combi test, of een uitgebreid bloedonderzoek, dan gaat dit als volgt in zijn werk.

Zó kun je zelf je vitamine B12 niveau laten meten

Benodigde tijd: 7 dagen.

Wil je weten of jij een vitamine B12 tekort hebt? Dan kun je een test laten doen. Zoek eerst een betrouwbare website voor het afnemen van bloedtesten (onze keuze: bloedwaardentest.nl). Daarna kun je deze stappen volgen:

 1. Kies en bestel de juiste test voor jouw doel

  Bekijk welke opties er allemaal zijn en welke het beste bij jouw situatie past. Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een B12 bloedonderzoek kun je de test bestellen. Dan wordt de testset naar je opgestuurd.

 2. Je ontvangt de testset voor de bloedafname thuis

  Binnen één of twee dagen ontvang je de materialen die nodig zijn voor bloedafname thuis. Het pakketje kan gewoon door de brievenbus. Dus je hoeft daarvoor niet speciaal thuis te blijven.

 3. Ga naar het prikpunt bij jou in de buurt

  Bij je bestelling ontvang je de gegevens van het dichtstbijzijnde prikpunt, op maximaal 10 km. van je adres. Als je dat wil, kunt je ook zelf aangeven naar welk prikpunt je wil gaan. Neem het bloedafname setje mee. Op het prikpunt wordt door een professional bloed bij je afgenomen.

 4. Stuur het testmateriaal retour naar het laboratorium

  Het buisje (of de buisjes) bloed stop je in de bijgeleverde envelop en in de brievenbus. Die envelop wordt door PostNL gesorteerd als medische post en wordt dus extra snel bij het lab afgeleverd.

 5. Ontvang je B12 uitslag en bijbehorend rapport

  Na het opsturen van je testmateriaal ontvang je binnen 1 tot 2 weken de uitslag van het bloedonderzoek via e-mail. Als de uitslag extreem afwijkt van wat normaal is en er direct vervolgstappen nodig zijn, dan wordt er contact met je opgenomen voor persoonlijk overleg.

Wat te doen als je een tekort aan B12 hebt?

Als je een laag vitamine B12 gehalte hebt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je B12 weer op peil te krijgen:

 • Bij een vitamine B12 tekort adviseren huisartsen meestal om elke dag 1 tablet te slikken met 1 milligram (1000 microgram) B12. Die tabletten kun je zonder recept kopen bij een apotheek of drogist.
 • Ga na wat je dagelijks eet: is dat een gezond en gevarieerd dieet? Probeer voeding te eten die rijk is aan vitamine B12. Je kunt B12 het beste opnemen uit dierlijke producten (bijvoorbeeld vlees, vis, melk, kaas en eieren). Ook gedroogd zeewier of algen bevatten B12, maar dit neem je minder goed op. Als je veganistisch eet kun je jouw dagelijkse voeding het beste aanvullen met speciale vegan B12 supplementen.
 • Als je B12 niveau echt heel laag is, dan zijn er prikken nodig. Deze worden gezet door de huisarts. Bij vermoeden van een B12 tekort en als je bijbehorende klachten hebt kun je het beste professioneel advies inwinnen bij je huisarts.

Waar heb je vitamine B12 eigenlijk voor nodig?

Alle vitamines zijn stoffen die een mens nodig heeft om gezond te blijven. Zo is Vitamine B12 nodig voor het maken van DNA en voor het maken van rode bloedcellen. DNA bevat de erfelijke informatie van je lichaam. Het zit in elke cel van je lichaam. En rode bloedcellen heb je nodig om zuurstof te vervoeren in je bloed. Vitamine B12 speelt ook een rol bij een goede werking van het zenuwstelsel en de stofwisseling van andere belangrijke stoffen, zoals foliumzuur.

Andere bloedwaardetesten

Benieuwd welke belangrijke stoffen je nog meer allemaal in je bloed kunt meten? Bekijk dan hier ons overzicht.