Saturatie: De 7 Meest Gestelde Vragen

wat is saturatie

‏‏‎ ‎
Wat is saturatie, hoe werkt een saturatiemeter en welke is het beste? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over zuurstofsaturatie. Heb je een andere vraag? Dan kun je onderaan de pagina een reactie achterlaten. We zullen deze dan zo snel mogelijk beantwoorden.
‏‏‎ ‎

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter of oximeter is een hulpmiddel om het zuurstofgehalte in je bloed te bepalen. De meeste saturatiemeters hebben de vorm van een knijper, die je op je vinger doet. Een saturatiemeter werkt net zo simpel als een thermometer: je drukt op de knop, plaatst hem op je lichaam en kunt na enkele seconden de waarde aflezen.

Waarom moet je saturatie meten?

Zuurstofsaturatie zegt iets over de gezondheid van je ademhaling. Daarom is het voor bijvoorbeeld longpatiënten belangrijk om te weten wat hun saturatie is. Op basis van hun saturatie waarde kunnen zij dan bepalen hoeveel medicatie ze nodig hebben. Maar ook voor sporters en bergwandelaars is saturatie een belangrijke waarde. Bij inspanning of in de bergen kan je zuurstofsaturatie namelijk dalen. Een te lage saturatie is gevaarlijk, omdat je dan misschien niet genoeg zuurstof krijgt. Daarom is het belangrijk om saturatie te meten. Dat kan met een saturatiemeter.

Wanneer moet je saturatie meten?

Het is goed om je saturatie te meten als je benauwd bent of moeite hebt met ademhalen (kortademig). Ook als je snel moe bent kan dit door een lage zuurstofsaturatie komen. Veel longpatiënten meten hun saturatie regelmatig om inzicht te krijgen in het verloop van hun aandoening. Zo ontdek je welke factoren van invloed zijn op je zuurstofpercentage. Bergwandelaars doen er goed aan om hun saturatie in de gaten te houden als ze op grote hoogte komen.

Hoe werkt een saturatiemeter?

saturatiemeter op vinger

Een saturatiemeter werkt door absorptie van twee soorten licht: rood en infrarood. Als je een saturatiemeter op je vinger knijpt, dan wordt dit licht aan één kant uitgezonden. Dat gebeurt met LED-lampjes. Aan de andere kant van de saturatiemeter zit een fotocel. Die meet hoeveel licht er door de vinger is gekomen. Op basis van die informatie wordt het zuurstofgehalte van je bloed berekent, je saturatie dus.

Hoe moet ik saturatie meten?

Zo kun je betrouwbaar je saturatie meten met een saturatiemeter:

1. Ga voordat je de zuurstofsaturatie meet 10 minuten rustig zitten of liggen.
2. Warm je handen op voordat je start met meten.
3. Steek je wijsvinger met de nagel omhoog in de saturatiemeter.
4. Na ongeveer 10 seconden kun je je zuurstofsaturatie aflezen. Soms duurt het iets langer, wacht dan rustig af.

Let op: de meting kan minder betrouwbaar zijn als je handen erg koud zijn of als je nagellak draagt. Als de meting niet lijkt te kloppen, probeer het dan direct nog een keer.

Bron: St. Anthonius Ziekenhuis

Wat is een gezonde saturatie waarde?

Een gezonde saturatiewaarde is tussen de 95% en de 99%. Mensen met COPD hebben standaard een lagere waarde, tussen de 88-92%. Ook bij sommige andere longaandoeningen, zoals het coronavirus, komen lage saturatiewaarden voor. Als je twijfelt aan de waarde of last hebt van je ademhaling, dan kun je daarover het beste met een arts overleggen.

Wat is de PI waarde bij een saturatiemeter?

PI is een afkorting voor Perfusie-Index. Perfusie betekent doorbloeding. De pi waarde geeft aan hoe krachtig de doorbloeding is. Deze waarde kan variëren van 0,02% (moeilijk meetbare puls) tot 20% (krachtige puls). De pi waarde is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de saturatiemeter. Voor een nauwkeurige meting moet de perfusie-index minstens 0,05 zijn. Als de pi waarde lager is, dan is de saturatie meting mogelijk niet correct.

Welke saturatiemeter is het beste?

Er zijn veel betrouwbare saturatiemeters te koop. Om een overzicht te scheppen in het grote aantal opties hebben we een samenvatting gemaakt van drie goed geteste saturatiemeters. Meer informatie daarover lees je hier.

25 opmerking over Saturatie: De 7 Meest Gestelde Vragen

  1. admin Auteur van bericht

   Goede vraag! Er bestaan wel enkele oplaadbare saturatiemeters (zonder batterijen), maar de goedkope versies daarvan zijn niet betrouwbaar. In het kader van duurzaamheid kun je dus het beste oplaadbare batterijen gebruiken voor in de saturatiemeter van je keuze. Als je enkel korte metingen doet, dan kun je vrij lang doen met de batterijen in een saturatiemeter. Wil je toch liever een oplaadbare saturatiemeter? Dan is er deze professionele saturatiemeter van Beurer: https://bit.ly/3zhjXIz

   1. admin Auteur van bericht

    Hi Patrick, dat is niet zo gek. Net als je hartslag is je saturatie niet de hele tijd één getal. Jouw gemiddelde saturatie zal tijdens die meting ongeveer 95,9 zijn geweest, waardoor de meter de hele tijd heen en weer schommelt van 95 naar 96 en terug.

 1. A. Jonker

  Sinds gisteren jullie aanbevolen goedkoopste meter ontvangen, gratis! bij een Infrarood Thermometer, samen voor €11,95 inclusief verzendkosten binnen 10 dagen uit China via aliexpress.com
  Voor simpele check prima resultaat

 2. Richard

  Het is juist niet aan te raden om oplaadbare batterijen te gebruiken voor een saturatiemeter. Oplaadbare batterijen verliezen hun vermogen op den duur, wat de prestaties van de zuurstofmeter verminderd.

  1. admin Auteur van bericht

   Ha Richard, dank voor je reactie! Een saturatiemeter heeft maar weinig batterij nodig. Maar het klopt inderdaad dat wanneer (oplaadbare) batterijen leeg raken, het apparaat minder goed gaat werken. Dat is voor een saturatiemeter helaas niet anders dan voor bijvoorbeeld een zaklamp. En vaak merk je het wel als de batterij leeg raakt of van mindere kwaliteit wordt.

 3. Nico moust

  Mijn vriendin heeft een saturatiewaarde van 80%als ze de trap heeft genomen naar de 1e etage.Volgens mij is dat heel erg laag.Ze is ook heel erg moe.

 4. Cor van der Neut

  Ik heb ipf. Voor mij een onverwachts probleem. Heb een saturatiemeter gekocht bij Kruidvat, werkt goed. Wat de aanduiding Sp02% betekent, weet ik niet.
  De meting varieert meestal tussen de 88 – 92. Soms 92 – 94. Gebruik ik zuurstof dan komt de waarde al snel op 92.
  Als ik rustig zit is er niets aan de hand. Maar als ik bukkend krachtsinspanning verricht gaat het mis. Dan kom ik in ademnood. Kan dan zelfs moeilijk eten. Tis misschien een kwestie van wennen.

  1. admin Auteur van bericht

   Ha Cor, SpO2 is niets anders dan de afkorting voor “saturatie waarde”. Dus je leest het apparaat juist af. En de waarden zullen voor jou inderdaad afwijken.

 5. Kwakman

  Mijn oximeter werkt niet bij mij maar wel bij mijn vrouw. Zijn er dus mensen waarbij dit soort apparaten niet werken? Zijn hier oplossingen voor?

  1. admin Auteur van bericht

   Hi Hans, wat gaat er mis als je de saturatiemeter gebruikt? De saturatiemeter kan alleen nauwkeurig meten als je PI-waarde hoog genoeg is. Dus als de doorbloeding van je vingers krachtig genoeg is. Sommige zuurstofmeters geven die waarde aan. Dan kun je controleren of het daaraan ligt. Je kunt ook proberen om op een andere vinger te meten, of bijvoorbeeld nadat je flink gewandeld of gesport hebt. Dan is je doorbloeding vaak hoger.

   1. Kennes Hans

    Ik bestelde net een saturatie O2 meter met aanduiding van de PI waarde , nodig om zeker te zijn dat de doorbloeding voldoende zou zijn om een correcte meeting uit te voeren . Welke zijn de juiste PI waarden .

  1. admin Auteur van bericht

   Hi Vera, een lage of hoge PI waarde zegt niet zoveel over je gezondheid. De waarde is voor iedereen anders. En de waarde kan ook schommelen gedurende de dag. Vaak heb je bijvoorbeeld een hogere PI waarde ’s avonds dan ’s ochtends, of na inspanning. Op dat moment is de doorbloeding naar de vingers dus krachtiger.

 6. Wim Taelman

  Welke saturatiemeter is bruikbaar om tijdens de nacht doorlopend (?) de saturatie te meten, en die de volgende dag dan te kunnen bekijken.
  Dit in verband met slaapapneu…

  1. admin Auteur van bericht

   Hi Wilma, heb je de saturatiemeter al op verschillende vingers geprobeerd? Dat kan helpen. Als de saturatiemeter niet goed bij je werkt, dan kan het zijn dat de doorbloeding door je vingers vermindert is. Probeer dan eens te meten nadat je hebt gesport of bijv. een lange wandeling hebt gemaakt. Lukt het niet op je vingers, dan kun je jouw saturatie ook meten door de knijper op je oorlel te zetten. (Dan moet iemand anders het voor je aflezen).

 7. Lida

  Hallo.
  Ik ben Lida,69 jaar oud en sinds een paar jaar nierpatiënt met verlaagde nierwaarde van ca. 35. Dit is gekomen door jarenlang verkeerde medicijnen gebruik i.v.m. lymfoedeem. Voorgeschreven is ooit een medicijn wat moest verminderen maar blijkt mijn nieren te hebben aangetast. Ben nu in behandeling bij Internist. Mijn vraag ; via de meting kwam ik erachter dat mijn Pi waarde ca. 2 is. Wat kan ik doen om dit te verhogen?
  Verneem graag van U. Hartelijk dank. Met vriendelijke groeten, Lida.

  1. admin Auteur van bericht

   Hi Lida, er is niks mis met een PI-waarde van 2%. Het betekent dat de doorbloeding in je vingers aan de lage kant zit, maar 2% is voldoende voor een nauwkeurige meting met de saturatiemeter. Maak je er dus geen zorgen over. Vriendelijke groet en sterkte met je behandeling!

  1. admin Auteur van bericht

   Hi, dat weet ik eerlijk gezegd niet, het zou in ieder geval niet gevaarlijk kunnen of moeten zijn om een saturatiemeter te gebruiken bij een hartritmestoornis. Ik zou aanraden om over deze vraag contact op te nemen met de producent van de saturatiemeter of je (huis)arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.