Oorthermometer: betrouwbaar koorts meten

oorthermometer betrouwbaar baby

‏‏‎ ‎
‎De oorthermometer is een makkelijk en betrouwbaar apparaat om iemands koorts te meten. Het is snel, eenvoudig en comfortabel. De betrouwbaarheid van een oorthermometer is goed, hij wordt al jarenlang in de zorg gebruikt. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Vroeger was dit type thermometer minder nauwkeurig, omdat de techniek toen niet zo goed was. Inmiddels zijn deze thermometers net als andere technologie veel beter en kun je hier betrouwbaar temperatuur mee meten.


‏‏‎ ‎

Beste oorthermometer

Ondanks dat ze tegenwoordig heel betrouwbaar zijn, valt het op dat er relatief weinig verschillende oorthermometers op de markt zijn. Waarschijnlijk komt dit doordat er een heel duidelijke marktleider is, de echte winnaar op het gebied van betrouwbare thermometers voor het oor. Dat is Braun, met de Thermoscan 7 – de meest verkochte variant.

Hoe werkt een oorthermometer?

Oorthermometers werken op dezelfde manier als voorhoofdthermometers: met infraroodstraling. De thermometer meet de hoeveelheid infrarood licht. Hoe meer infraroodstraling wordt gemeten, hoe warmer het is. De sensor in een oorthermometer berekent op die manier de temperatuur. Daarvoor moet je wel de sensor precies op het trommelvlies richten. De temperatuur van het trommelvlies is namelijk een goede indicatie van de lichaamstemperatuur.

Om de oorthermometer te gebruiken zet je hem aan en richt je hem op het trommelvlies. Na 1 of enkele seconde geeft de thermometer een pieptoon. Je kunt dan de temperatuur aflezen. Is dat tussen de 37,5 en 38 graden? Dan is er sprake van verhoging. Bij een temperatuur van meer dan 38 heeft iemand koorts. Lees verder in dit artikel een uitgebreid stappenplan om betrouwbaar temperatuur te meten met een oorthermometer.

Welke oorthermometer is goed en betrouwbaar?

Niet alle oorthermometers zijn even betrouwbaar. Dus hebben we een lijstje gemaakt met goede thermometers, die je kunt vertrouwen. Daarbij hebben we gelet op de beoordelingen, wetenschappelijk geteste nauwkeurigheid en of de thermometer in de zorg kan worden gebruikt. Of door artsen wordt aangeraden.

Goede Thermometer via het oor: MostEssential Premium


Met de MostEssential Premium kun je temperatuur meten via het oor én het voorhoofd. Vooral als voorhoofdthermometer is dit onze absolute favoriet. Maar ook als oorthermometer is dit apparaat zeer betrouwbaar, snel en handig. Hij heeft een geheugenfunctie voor 32 metingen. Binnen één seconde weet je de temperatuur. En dankzij de slimme medische chip kan de nauwkeurigheid van de thermometer worden gegarandeerd. Fijn apparaat met zeer goede beoordelingen.

Prijs: €29,95
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

De Beste Oorthermometer: Braun Thermoscan 7 IRT 6520


De Braun Thermoscan 7 is zonder twijfel de beste en meest verkochte oorthermometer die er is. Dit merk wordt het meest gebruikt door artsen en het vaakst door hen aanbevolen. De thermometer meet betrouwbaar, veilig en snel de temperatuur via het oor. De speciale vorm van de Thermoscan zorgt dat je niet te diep in het oor kunt gaan. Zo blijft het trommelvlies beschermd. Dankzij de AgePrecision technologie wordt nauwkeurig bepaald of en wanneer er sprake is van koorts. Hygiënisch en comfortabel… Gewoon een topper, deze thermometer 🙂

Prijs: €53,95
Beoordeling: ★★★★★ (4,7)
(Meer dan 300 reviews!)

Zo meet je betrouwbaar met een oorthermometer

Benodigde tijd: 1 minuut.

Om betrouwbaar koorts te meten met een oorthermometer is het belangrijk dat je de thermometer juist gebruikt. Houdt het volgende stappenplan aan voor een betrouwbare meting met de thermometer voor het oor:

 1. Check of de sensor van de oorthermometer schoon is en plaats indien nodig een nieuw kapje.

  Voor een betrouwbare meting en vanwege hygiëne is het belangrijk dat de sensor tip schoon is. In de gebruiksaanwijzing kun je lezen hoe je de oorthermometer goed schoon maakt. Sommige oorthermometers gebruiken plastic kapjes. Deze moet je na elke meting vervangen.

 2. Zorg ervoor dat de ingang van het oor zo schoon mogelijk is.

  Vuil of oorsmeer kan de infrarood sensor in de weg zitten en zo de meting minder betrouwbaar maken.

 3. Richt de sensor van de oorthermometer recht op het trommelvlies.

  Hier kun je voor zorgen door de oorschelp licht naar omhoog en naar achteren te trekken. Voor kinderen tot 1 jaar trek je alleen lichtjes naar achteren, niet omhoog.

 4. Hou de oorthermometer stil tot je een piep hoort.

  Elke oorthermometer geeft met een geluid of lichtsignaal aan dat de meting klaar is. Daarna kun je de thermometer uit het oor halen en het resultaat bekijken.

 5. Maak eventueel een extra meting.

  Om de betrouwbaarheid van het resultaat te vergroten, kun je de temperatuur nogmaals meten. Je kunt dan van beide metingen het gemiddelde nemen. Sommige oorthermometers maken uit zichzelf meerdere metingen tegelijk en geven een gemiddelde.

 6. Let ook op deze punten voor een betrouwbare meting.

  Meet niet in een oor waar net lang op gelegen is. Probeer steeds in hetzelfde oor te meten. En zorg ervoor dat alle spullen (oorthermometer, infrarood sensor en het kapje) op kamertemperatuur zijn. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van jouw oorthermometer.

Temperatuur optellen bij een oorthermometer

Sommige mensen vragen zich af of je temperatuur moet optellen bij een thermometer voor het oor. Bij een goede en betrouwbare oorthermometer is dit niet nodig. Bij het meten met een normale koortsthermometer in de mond of onder de oksel moet je wel een halve graad optellen. Maar dit is niet zo betrouwbaar. Een traditionele koortsthermometer geeft eigenlijk alleen een nauwkeurige meting als via de anus (tussen de billen) wordt gemeten. Daarom is het makkelijker, sneller en prettiger om een oorthermometer te gebruiken. Of een goede voorhoofdthermometer.

Waarom een oorthermometer betrouwbaar is

Als je temperatuur gaat meten, dan doe je dat vaak om te weten of er sprake is van koorts. Daarvoor wil je de kerntemperatuur weten. Dat is de temperatuur van de vitale organen. Het trommelvlies is een goede plek om die temperatuur te meten, omdat het trommelvlies de bloedtoevoer deelt met het centrum voor het regelen van temperatuur in de hersenen (de hypothalamus). Daardoor worden veranderingen in de lichaamstemperatuur snel en nauwkeurig waargenomen in het oor. Meer dan op andere plekken in het lichaam.

Andere meetplekken zijn vaak niet geschikt:

 • Temperatuur meten onder de oksel is minder betrouwbaar. Dat komt omdat je alleen de temperatuur van de huid meet. Die is bijna altijd lager dan de kerntemperatuur.
 • Koorts meten via de mond (onder je tong) kan de meting makkelijk worden beïnvloed door bijvoorbeeld de temperatuur van eten en drinken.
 • Het meten van de temperatuur tussen de billen is wel heel betrouwbaar. Maar het is niet prettig en moeilijk om bij jezelf te doen. En niet zo hygiënisch.

Conclusie: de oorthermometer is betrouwbaar, snel, makkelijk én veilig! 🙂