Luchtkwaliteit meten in huis: luchtkwaliteitsmeter

luchtkwaliteit meten in huis

‏‏‎ ‎
Hoe gezond is de lucht die jij inademt? Dat kun je zelf zien door de luchtkwaliteit in huis te meten met een luchtkwaliteitsmeter. Als er veel fijnstof of CO2 in de lucht zit kan dit zorgen voor longklachten, allergieën en stress. Of het kan bestaande problemen verergeren. In dit artikel vertellen we hoe je zelf luchtkwaliteit kunt meten in huis en wat de beste luchtkwaliteitsmeters zijn. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je schonere lucht inademt.
‏‏‎ ‎

Waarom is luchtkwaliteit meten in huis belangrijk?

Zonder dat je het ziet, zweeft er van alles in de lucht. Dat kan je longen irriteren. Bijvoorbeeld fijnstof, pollen, allergenen of vluchtige stoffen. Door de luchtkwaliteit in je huis te meten, weet je hoe gezond de lucht is die je inademt. Met die informatie kun je dan aan de slag. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je (ergere) longklachten krijgt, of je kunt een allergie verminderen. Slechte luchtkwaliteit kan ook zorgen voor vage klachten, zoals hoofdpijn, stress, onrust, of verstoorde slaap. Daarom is het fijn om te weten wat luchtkwaliteit in huis is. Dat kan met een luchtkwaliteitsmeter.

Luchtkwaliteitsmeters

Luchtkwaliteitsmeters zijn slimme meetapparaatjes, die verschillende stoffen en waarden in de lucht meten. Ze hebben altijd een duidelijk display, of zijn te koppelen aan een app. Hieronder geven we 3 voorbeelden van de beste luchtkwaliteitsmeters.

Wil je meer keuze? Bekijk dan ook de Bol.com Top 10 beste luchtkwaliteitsmeters voor in huis.

professionele luchtkwaliteitsmeter

Beste luchtkwaliteitsmeter

De Rovary CO2 meter is een van de beste luchtkwaliteitsmeters die zowel thuis als in een professionele omgeving te gebruiken is. Een belangrijk voordeel van deze meter is dat hij naast CO2, luchtvochtigheid en temperatuur ook vluchtige organische stoffen (VOC) meet. Dit zijn giftige gassen die kunnen leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid. Denk bijvoorbeeld aan de chemicaliën in verf, lijm of schoonmaakmiddelen. De aanwezigheid van VOC is een belangrijke factor bij het meten van de luchtkwaliteit in huis. Daarnaast kun je op deze meter ook instellen dat hij een waarschuwing geeft bij een te hoge CO2-waarde. Geschikt voor wie heel precies de luchtkwaliteit thuis wil bijhouden.

Prijs: €149,-
Beoordeling: ★★★★★ (4,8)

Let op: Er zijn diverse merken die dit type meter aanbieden, voor verschillende prijzen. Rovary (zie hierboven) is de bekendste en meest beoordeelde. Maar op dit moment biedt bijvoorbeeld Pure Sense een goedkopere versie aan, check ‘m hier. Scheelt je 50 euro 🙂

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

luchtkwaliteitsmeter met app

Beste luchtkwaliteitsmeter met app

Met de slimme Nomestic wifi CO2 meter kun je de luchtkwaliteit in huis makkelijk in de gaten houden vanaf je telefoon. Plaats de meter in je woon- of slaapkamer, je camper of kantoor en koppel ‘m aan de app. Vervolgens kun je 24 uur per dag in de app even checken wat de kwaliteit van de lucht is. Daar hoef je dus niet meer voor op te staan. Wat ook fijn is aan de app, is dat je gegevens kunt terugkijken en trends kunt ontdekken. Zo krijg je nog meer inzicht in hoe gezond jouw omgeving is. En weet je bijvoorbeeld wanneer op de dag het nodig is om even een raampje open te zetten (of juist even dicht te houden…) Dankzij een extra nauwkeurige sensor in de meter weet je zeker dat de gegevens kloppen. Naast CO2 meet dit fijne apparaatje ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat zijn de belangrijkste 3 gegevens om je binnenklimaat te monitoren.

Prijs: €89,-
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

Wat meet een luchtkwaliteitsmeter?

Vrijwel alle luchtkwaliteitsmeters hebben sensoren om de temperatuur, vochtigheid en het CO2 gehalte van de lucht te meten. Daarnaast zijn er allerlei andere factoren die van belang kunnen zijn voor de gezondheid van de lucht. Hieronder lees je welke verschillende waarden een luchtkwaliteitsmeter kan meten en waarom ze belangrijk zijn om te luchtkwaliteit in huis te bepalen. En wat de ideale waarden zijn.

beste luchtkwaliteitsmeter

Goedkope luchtkwaliteitsmeter

De OHOME CO2 luchtkwaliteitsmeter is betrouwbaar, stijlvol én heel betaalbaar. Hij meet de luchtvochtigheid, temperatuur en het CO2-gehalte in je huis. Zo geeft hij een indicatie van de gezondheid van het binnenklimaat. En de meter is makkelijk te verplaatsen of mee te nemen. Dit is een eenvoudige gadget zonder poespas, voor wie de luchtkwaliteit in huis wil meten.

Prijs: €49,-
Beoordeling: ★★★★ (4,4)

‏‏‎ ‎

Luchtkwaliteit: vochtigheid, temperatuur, druk en fijnstof

  • Luchtvochtigheid zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit. Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
  • Temperatuur gaat natuurlijk over hoe warm het is in huis. Wat je fijn vindt, is heel persoonlijk. Maar de meeste mensen vinden een temperatuur tussen de 19 en 21 graden ideaal. Als de temperatuur te laag is, dan kan de lucht te vochtig worden. En staat de verwarming te hoog, dan kan dit juist voor droge lucht zorgen.
  • Luchtdruk gaat eigenlijk over het ‘gewicht van de lucht’. Deze verandert op basis van het weer buiten. De luchtdruk heeft samen met temperatuur veel invloed op de luchtvochtigheid. Door de luchtdruk en temperatuur te weten, kun je slimmer ventileren en de luchtvochtigheid in huis op peil houden.
  • Fijnstof is een algemeen woord waarmee alle kleine stofdeeltjes in de lucht worden bedoeld. Bijvoorbeeld roet en smog, maar ook allerlei andere stoffen. Een waarde van minder dan 10 μg/m³ is acceptabel. Veel fijnstof in de lucht kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Dit kun je meten met een bloeddrukmeter.

Luchtkwaliteit meten in huis: dampen en gassen

  • CO2-gehalte gaat over de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. Omdat je zuurstof uit de lucht gebruikt en CO2 uitademt, komt er langzaam steeds meer CO2 in de binnenlucht. Teveel CO2 zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. De CO2-concentratie in huis is in het beste geval maximaal 800 ppm (parts per million).
  • TVOC staat voor ‘Total Volatile Organic Compounds‘, oftewel: vluchtige organische stoffen. Dit zijn gassen of dampen die giftig kunnen zijn en dus schadelijk voor je gezondheid. Ze kunnen zorgen voor hoofdpijn, allergieën en problemen met ademhalen. De maximale hoeveelheid van VOC in gezonde lucht is 1,0 mg/m³.
  • HCHO is de chemische afkorting van formaldehyde. Dit is een giftige en kankerverwekkende stof. Formaldehyde komt vooral vrij bij klussen en bouwen, maar kan ook in kleine hoeveelheden worden gevonden bij het meten van de luchtkwaliteit in huis. De maximale nog gezonde waarde is 0,1 mg/m³.
  • Ozon is het gas waar smog voornamelijk uit bestaat. Dat is de bekende luchtvervuiling die vooral in de zomer ontstaat, door uitlaatgassen en zware industrie. Vanuit de overheid wordt geprobeerd om deze waarde onder de 100 µg/m³ te houden. Maar ook bij kleinere hoeveelheden kunnen hart- en longpatiënten problemen ervaren.
  • Stikstofdioxide draagt ook bij aan smog. Het is een schadelijke stof die vooral van het verkeer komt. Woon je dichtbij een drukke weg, dan is dit dus een belangrijke stof bij het luchtkwaliteit meten in huis. Er is geen officiële ‘gezonde’ waarde. Voor stikstofdioxide geldt: hoe minder, hoe beter. Zie ook de informatie van het RIVM.
  • Koolmonoxide is een giftig gas dat je niet kunt zien, proeven of ruiken. Dat maakt het erg gevaarlijk, want er kan ongemerkt veel koolmonoxide in de lucht van je huis zitten. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij een gaslek of kapot gastoestel, zoals een kachel, geiser of CV-ketel. Of bij een verstopte openhaard. Er overlijden elk jaar ongeveer 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Dit is makkelijk te voorkomen met een goede luchtkwaliteitsmeter of een (goedkope!) koolmonoxidemelder.
luxe binnenklimaat monitor


Meest uitgebreide luchtkwaliteitsmeter

Wil je echt álle waarden weten om de luchtkwaliteit in huis te meten? Dan is er de luxe Uhoo binnenklimaat monitor. Deze stijlvolle meter heeft 9 nauwkeurige sensoren om de kwaliteit van de lucht te bepalen. Hij meet: temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, TVOC, fijnstof, stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), ozon en luchtdruk. Deze meter geeft je een waarschuwing als een van de waarden te hoog is, gebaseerd op wat bewezen veilig is.

De Uhoo is zeer uitgebreid en heeft verschillende prijzen gewonnen. Hij is wel prijzig. Daarom is deze meter met name geschikt voor wie heel serieus aan de slag wil met luchtkwaliteit in huis. Bijvoorbeeld als je een luchtweg aandoening hebt, of erg gevoelig bent voor luchtvervuiling. De bijbehorende app is erg gebruiksvriendelijk en geeft goede statistieken, die je helpen om de gezondheid van de lucht in huis te verbeteren.

Prijs: €329,-
Beoordeling: ★★★★★ (5,0)

Luchtkwaliteit meten én verbeteren in huis

Oké, je hebt de luchtkwaliteit in huis gemeten en je komt erachter dat er nogal wat vervuiling in de lucht zit. Wat kun je daar dan aan doen? Met onderstaande tips kom je een heel eind. Je zult zien dat je vrijwel direct een verschil opmerkt op je luchtkwaliteitsmeter.

Ventileren is gratis

Om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren hoef je niet meteen weer iets nieuws aan te schaffen. Dagelijks de ramen even open zetten zorgt voor goede ventilatie. Doe dit op een moment dat de lucht buiten relatief schoon is. Bijvoorbeeld na een flinke regenbui, als al het fijnstof tegen de grond geslagen is. Of als het buiten flink waait, waardoor luchtvervuiling wordt verminderd. En in de zomer kun je juist het beste ’s nachts luchten, omdat overdag door zonlicht meer smog ontstaat. Op de website van het Longfonds kun je trouwens snel checken wanneer de luchtkwaliteit op jouw postcode goed is.

Luchtreinigers

Heb je extra schone lucht nodig, of is het openen van de ramen geen optie? Dan kun je kiezen voor een luchtreiniger. Deze zijn er in alle soorten en maten, voor kleine en grote gebouwen. Omdat we het hier hebben over het meten van luchtkwaliteit in huis, richten we ons even op tips voor gewone woningen. Er zijn slimme luchtreinigers die een hele ruimte kunnen reinigen van alle fijne stofdeeltjes, allergenen en ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld deze topper van Philips, die vrijwel geluidloos is en 99,9% van de lucht zuivert. Ideaal voor mensen met een longaandoening of heftige allergie. Andere goede luchtreinigers vind je bijvoorbeeld hier: de Top 10 van Bol.com. Ben je op zoek naar schonere lucht omdat je een longaandoening hebt? Dan is het ook zinvol om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Dat kan met een saturatiemeter.

Tip: let bij de aanschaf van een luchtreiniger goed op de grootte van de ruimte waarvan je de lucht wil zuiveren. Sommige goedkopere luchtreinigers werken namelijk alleen in een kleine kamer. Daarmee kun je de luchtkwaliteit in huis nauwelijks verbeteren.