Beste hartslagmeter: band, horloge of app?

beste hartslagmeter band

‏‏‎ ‎
Met een hartslagmeter kun je jouw hartslag meten: de snelheid waarmee je hart klopt, uitgedrukt in het aantal slagen per minuut. Hartslagmeters zijn er in allerlei soorten en maten. Als horloge, als band om je borst, als vingerknijper en medische hartslagmeters. Ook bloeddrukmeters meten je hartslag. En er is zelfs een hartslagmeter app. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en leggen we je uit wat de beste hartslagmeter is voor jouw doel.
‏‏‎ ‎

Beste hartslagmeter met band om de borst

Geschikt voor: mensen die serieus trainen en voor wie de betrouwbaarheid van de hartslagmeter belangrijk is; mensen die tijdens het sporten geen horloge kunnen dragen. Dit is de meest nauwkeurige manier om je hartslag te meten. De band zit om je borst, waar ook je hart zit. Zo mist de meter geen enkele hartslag. Hieronder onze top 3 beste hartslagmeters met borstband. Let op: als je de hartslagmeter wil koppelen aan een (sport)horloge dat je al hebt, dan moeten ze meestal van hetzelfde merk zijn.

Polar hartslagmeter 

polar hartslagmeter


Super nauwkeurig hartslag meten en met precisie je hartslagzone bepalen. Dat kan met de Polar H10 hartslagmeter. De band is via Bluetooth te koppelen met o.a. Polar sporthorloges, fietscomputers en diverse apps. De borstband is van uitstekende kwaliteit, comfortabel en bovendien waterdicht. Te gebruiken bij allerlei soorten sporten, om je training naar een hoger niveau te tillen. Wat ons betreft de absolute favoriet.

Beoordeling: ★★★★★ (4,7)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€71,99)

>> Bestellen bij Coolblue (€89,-)

Er is ook een ander mooi model van de Polar hartslagmeter: de Polar T31 coded. Deze heeft geen Bluetooth of andere poespas, maar meet wel heel betrouwbaar je hartslag. En hij is een stuk goedkoper (rond de 30 euro). Je vindt de T31 hier op Bol.com.

Garmin hartslagmeter voor hardlopers

garmin hartslagmeter


Garmin is één van de bekendste merken op het gebied van fitness- en activity trackers. De Garmin HRM Run hartslagmeter met borstband is dan ook een favoriete en zeer betrouwbare hartslagmeter. Hij is licht, zit comfortabel en is van goede kwaliteit. De HRM Run is te koppelen met elk type Garmin sporthorloge. De band is speciaal gemaakt voor hardlopers en meet naast hartslag o.a. ook loopritme, grondcontact, staplengte en staphoogte.

Beoordeling: ★★★★★ (4,8)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€79,99)

Beste hartslagmeter met band om de arm (Wahoo)


Naast hartslagmeters met een band om de borst is er ook één bekend product met een band om de arm: de Wahoo hartslagmeter. Deze meet hartslag op een andere manier dan een band om de borst. Toch is hij vanwege de gebruikte nieuwe technologie heel betrouwbaar. Hij is ontworpen om comfortabel om je arm te zitten én veilig te gebruiken bij intensief sporten. Hij is te koppelen met een Apple Watch, fietscomputers, GPS horloges en allerlei apps. Universeel te gebruiken dus, handig!

Beoordeling: ★★★★★ (4,5)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€73,49)

Beste horloges met hartslagmeter

Geschikt voor: reguliere sporters; mensen die meer statistieken willen dan alleen hun hartslag; als je 24 uur per dag je hartslag wil weten en meten. Er zijn talloze verschillende merken en modellen fitness trackers, voor verschillende doelen en sporten. Doe dus vooral je eigen onderzoek en let op de beoordelingen van anderen. We hebben hieronder in ieder geval een kort rijtje gemaakt met de beste hartslagmeter sporthorloges, die echt nauwkeurig je hartslag meten. Zie voor meer opties de top 10 sporthorloges bij Bol.

Polar sporthorloge Vantage M

polar sporthorloge


De stijlvolle Polar Vantage M is een sporthorloge voor elk type sporter. Met de keuze uit wel 130 sportprofielen kun je elke activiteit registreren. Hij is te synchroniseren met vrijwel elke smartphone om je statistieken uitgebreid te bestuderen en te verbeteren. De Vantage M is waterdicht en heeft een GPS functie. De ingebouwde hartslagmeter gebruikt Precision Prime sensortechnologie: een combinatie van licht en huidcontact om zo nauwkeurig mogelijk te meten. Natuurlijk kan dit Polar sporthorloge gekoppeld worden aan de Polar hartslagmeter met borstband.

Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€214,95)

Fitbit Charge 4

fitbit charge hartslagmeter


De bekende Fitbit Charge 4 werd in december 2020 wederom aangemerkt als Beste uit de Test van de consumentenbond. Deze alleskunner met GPS meet zowel je stappen en sporten als calorieverbranding, hartslag, hartzones en afstand. En dat alles zeer nauwkeurig. Daarnaast kun je met de Charge 4 alles rondom je slaap bijhouden: ritme, kwaliteit, fases, beweging en zuurstofvariatie. Als je dat wil kun je zelfs met deze Fitbit contactloos betalen. En je kunt er Spotify mee bedienen. De bijbehorende app geeft je overzichtelijk inzicht in al je statistieken.

Beoordeling: ★★★★ (4,0)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€136,49)

Garmin Forerunner 35 voor hardlopers

garmin forerunner


De geavanceerde Garmin Forerunner 35 is een lichtgewicht sporthorloge voor hardlopers van elk niveau. Het is een volledig uitgeruste activity tracker die naast stappen, GPS en hartslag ook je slaapritme en calorieverbranding meet. Hij is zeer gebruiksvriendelijk, ziet er mooi uit en is voor de kwaliteit erg aantrekkelijk geprijsd. De Forerunner 35 is waterdicht en kan gekoppeld worden met je smartphone en andere Garmin accessoires. Zie ook de meer dan 250 positieve reviews bij Bol.

Beoordeling: ★★★★★ (4,5)

>> Meer info & Bestellen bij Bol.com (€109,99)

Beste hartslagmeter app

Als je puur uit interesse of ‘voor de lol’ je hartslag wil meten, dan kan dit ook met een app. Er zijn verschillende apps beschikbaar als je in de app store zoekt op “Hartslagmeter”. De beste hartslagmeter app voor iPhone gebruikers is de Cardiio app. Voor Android toestellen is dit Heart Rate Monitor. Alle apps werken hetzelfde: je houdt je vinger over de lens van je camera en de app ‘ziet’ hoe het bloed door je vinger stroomt. Zo berekent de app je hartslag. Sommige apps maken ook een ECG en meten onregelmatige hartslag. Dit is niet altijd accuraat. De meeste apps zijn ook niet medisch gekeurd. Als je meer nauwkeurig je hartslag wil of moet meten met een app, dan raden we je deze ECG gadget aan. Dat is ook de enige echt medische hartslagmeter.

Keuzehulp: Waarom wil je een hartslagmeter?

Je hartslag meten kan op allerlei manieren. Om de beste hartslagmeter te kiezen is het eerst belangrijk om te bedenken waar je ‘m voor gaat gebruiken.

Sport

Wil je jouw hartslag beter in de gaten houden tijdens het sporten, bijvoorbeeld om te zien in welke hartslagzone je zit? Zowel hartslagmeters met een band om de borst als sporthorloges met een hartslagmeter zijn daar in principe geschikt voor. Bij sommige sporten is het dragen van een horloge gevaarlijk. Dan is een band om de borst beter. Een borstband geeft ook betere en nauwkeurigere metingen. Terwijl een horloge juist weer handiger is als je ook buiten het sporten om je hartslag wil bijhouden.

Dagelijks ritme

Als je meer inzicht wil in je dagelijkse beweging en statistieken is een horloge met hartslagmeter de meest geschikte optie. Sporthorloges meten vaak veel meer dan een band om de borst. Denk aan dagelijkse stappen, vetverbranding, slaapritme enz. Met een hartslagmeter horloge kun je dag en nacht je hartslag in de gaten houden. Sommige horloges kunnen je ook waarschuwen voor een te hoge of onregelmatige hartslag.

Medisch

Verder zijn er hartslagmeters voor als je serieus aan de slag wil of moet met je hartslag. Er zijn medische apparaten zoals saturatiemeters en bloeddrukmeters die ook je hartslag weergeven. En oja, als je gewoon uit nieuwsgierigheid je hartslag wil weten, dan zijn er ook apps.

>> Lees ook: “Hartslag in rust: wat is normaal?

Andere apparaten die hartslag meten

Misschien heb je zonder het te weten al een apparaat in huis liggen dat ook je hartslag meet. Of wil je naast hartslag ook andere waarden goed in de gaten kunnen houden. Deze apparaten geven vrijwel standaard ook je hartslag weer:

  • Bloeddrukmeters. Bloeddruk en hartslag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bloeddrukmeters hebben een ingebouwde hartslagmeter, zodat je beide in een oogopslag kunt zien. Lees ook ons artikel over de beste bloeddrukmeters.
  • Saturatiemeters. Saturatie is het zuurstofgehalte in je bloed. Dit meet je met een soort vingerknijper, die via je vinger ook je hartslag kan meten. Zie ook het artikel over de beste saturatiemeters.
  • ECG monitor. Je hartritme kan worden weergegeven in een ECG. Met een klein gadget kun je zowel je hartslag meten als je hartritme weergeven op je telefoon. Lees meer over zelf een ECG maken.