Beste Bloeddrukmeter voor Thuis: Top 3

beste bloeddrukmeter

‏‏‎ ‎
Misschien wil je thuis je bloeddruk meten. Omdat het van de dokter ‘moet’, of gewoon om zelf meer inzicht te krijgen in je gezondheid. In dit artikel zetten we de beste bloeddrukmeters voor thuis op een rijtje. We hebben daarbij gelet op prijs, kwaliteit, beoordelingen, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en of de bloeddrukmeter wordt aanbevolen door de Hartstichting. Lees hieronder meer over thuis je bloeddruk meten en bekijk welke meter het beste bij jou past.
‏‏‎ ‎

Verschillende soorten bloeddrukmeters

In dit artikel richten we ons alleen op de beste bloeddrukmeters voor de bovenarm. Dat doen we omdat je daarmee het makkelijkst goed thuis je bloeddruk kunt meten, met de meest betrouwbare resultaten. Je kunt ook bloeddruk meten via je pols, met een polsbloeddrukmeter. Het is daarbij lastiger om een goede houding aan te nemen, waardoor de meting wordt beïnvloed. Over het algemeen worden bovenarm bloeddrukmeters als nauwkeuriger en comfortabeler gezien dan meters voor je pols. Wil je toch liever via je pols meten? Kijk dan hier voor betrouwbare polsmodellen.

Thuis je bloeddruk meten

Met welke reden je het ook doet, thuis je bloeddruk meten is goed. Niet alleen om zelf je waarden in de gaten te houden, maar ook omdat je thuis rustiger (minder gespannen) bent dan bij een arts. Dat geeft een betere meting van je bloeddruk in rust. Daarnaast is het meten van je bloeddruk bij de huisarts een momentopname, terwijl je het thuis dagelijks kunt doen. Zo krijgen jij én je zorgverleners een betrouwbaar beeld van je gezondheid. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op de juiste manier meet. Verder in dit artikel leggen daarom uit hoe je goed thuis je bloeddruk kunt meten. Maar eerst: welke bovenarm bloeddrukmeters zijn het beste?

Beste bloeddrukmeter bovenarm

Omron X7 Bloeddrukmeter


Oké, echt iedereen is enthousiast over de Omron X7 Smart. Met deze slimme bloeddrukmeter kan iedereen zelfstandig thuis goede metingen maken. Hij geeft het gemiddelde over 3 metingen, wat een beter beeld geeft van je bloeddruk. Hij detecteert of de manchet goed is aangebracht en is supercomfortabel. De bloeddrukmeter heeft een geheugen van 100 metingen. Je kunt ‘m ook koppelen aan een app en zo het verloop van je bloeddruk over langere tijd in de gaten houden. Ook geeft deze bloeddrukmeter precies aan of je bloeddruk goed is en kan hij een onregelmatige hartslag detecteren. Met ruim 300 beoordelingen en een gemiddelde van 4,8 sterren is het zonder twijfel de beste bloeddrukmeter voor deze prijs. En uiteraard aangeraden door de Hartstichting.

Prijs: €86,20
Beoordeling: ★★★★★ (4,8)!


Beste goedkope bloeddrukmeter

beste goedkope bloeddrukmeter omron


De Omron M2 Basic is de goedkoopste bloeddrukmeter die wordt aangeraden door de Hartstichting. De M2 Basic is eenvoudig, maar maakt zeer betrouwbare metingen van je bloeddruk. Hij is volautomatisch en met één druk op de knop start je een meting. Het is de beste bloeddrukmeter in deze lage prijsklasse, maar let op: hij meet geen extra dingen zoals ochtendhypertensie en is niet te koppelen met andere apparaten of een app.

Prijs: €37,-
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

P.S. Vind je het niet belangrijk dat de meter wordt aangeraden door de Hartstichting en ben je gewoon op zoek naar een goedkoop én betrouwbaar model? Dan raden we de Medisana BU510 aan: een eenvoudige bloeddrukmeter zonder poespas voor minder dan 25 euro bij Bol.com (een van de meest verkochte bloeddrukmeters voor thuis!)

Beste bloeddrukmeter draadloos en met app

beste draadloze bloeddrukmeter


Voor wie op zoek is naar een bloeddrukmeter die méér kan, is er de Omron EVOLV. Dit is een slimme, stijlvolle en bovenal draadloze bloeddrukmeter. Geen gedoe meer met slangetjes dus en makkelijk mee te nemen. Hij is net zo betrouwbaar en nauwkeurig als bloeddruk meten bij de huisarts en heel eenvoudig te gebruiken: met één druk op de knop meet je thuis – of waar je maar wilt – je bloeddruk. Natuurlijk kun je ook met dit model al je bloeddruk metingen bijhouden in een app. De EVOLV meter is vooral een goede keuze als je op zoek bent naar een draadloze en compacte bloeddrukmeter, want let wel: de goedkopere en super goede Omron M7 Intelli IT heeft meer functionaliteiten (maar is niet draadloos).

Prijs: €109,-
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)


Andere bloeddrukmeters voor thuis

Oeps! Bovenstaande modellen zijn toevallig allemaal van hetzelfde merk: Omron. Dit is in Nederland het meest bekende merk op het gebied van bloeddrukmeters. Veel huisartsen meten bloeddruk met een apparaat van dit merk. En toevallig kwam dit merk in alle categorieën als beste bloeddrukmeter uit ons onderzoek. Ze worden aanbevolen door de Hartstichting en ook gebruikers zijn er ontzettend tevreden mee. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen andere goede merken zijn. Zoals bijvoorbeeld het medische merk Beurer, of de luxe Qardio. Of bekijk hier alle 253 modellen bij Bol.com (tip: gebruik het filter “4 sterren of meer”) of de 29 keuzes bij Coolblue.

Bloeddrukmeters en boezemfibrillatie

Een hoge bloeddruk kan leiden tot een onregelmatige hartslag (boezemfibrillatie). De meeste bloeddrukmeters meten je hartslag en geven een melding als ze boezemfibrillatie registreren. Wel zo fijn. Heb je last van boezemfibrillatie of een andere hartaandoening en wil je jouw hart beter in de gaten houden? Dan is er ook een slim apparaatje waarmee je zelf een ECG kunt maken op je smartphone. Lees hier meer over hoe dat precies werkt. Het apparaatje wordt door steeds meer cardiologen gebruikt om patiënten op afstand te begeleiden.

Waarop letten bij het kopen van een bloeddrukmeter?

Als je op zoek bent naar de beste bloeddrukmeter voor jezelf of een ander, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld als het gaat over de functionaliteiten, het formaat, het aantal gebruikers en of je ‘m kunt koppelen met een app. We lichten deze aspecten hieronder toe.

Functionaliteiten

Het belangrijkste aspect van de bloeddrukmeter is natuurlijk dat hij nauwkeurig je bloeddruk meet. Maar daarnaast hebben veel meters nog andere functies, die je misschien wel of juist minder belangrijk vind. Bedenk bijvoorbeeld welke van onderstaande functies belangrijk voor je zijn:

 • Ochtendhypertensie meten. Net na het opstaan kan je bloeddruk hoger zijn dan later op de dag. Dat heet ochtendhypertensie. Sommige bloeddrukmeters herkennen dit en geven een signaal: zo weet je dat je waarden in de ochtend misschien geen goed beeld geven van je algehele bloeddruk.
 • Gemiddelde over 3 metingen. Het meten van je bloeddruk is een momentopname. Factoren zoals tijdstip, stress en temperatuur kunnen de meting beïnvloeden. Bloeddrukmeters die het gemiddelde berekenen over 3 metingen geven dus een beter algemeen beeld van je bloeddruk dan één meting.
 • Detectie onregelmatige hartslag. Bijna alle bloeddrukmeters meten ook je hartslag. Sommige meters analyseren die gegevens en laten het je weten als je een onregelmatige hartslag hebt (boezemfibrilleren).
 • Koppelen met app. Er zijn bloeddrukmeters die verbinding kunnen maken met een app op je smartphone. Zo kun je al je metingen overzichtelijk bijhouden en zelfs delen met anderen (bijvoorbeeld je huisarts). Handig om het verloop van je bloeddruk over langere in te zien.
 • Bewegingssensor. Om een goede en betrouwbare meting te maken is het belangrijk om je arm stil te houden. Een bewegingssensor checkt of je niet teveel beweegt tijdens het meten.
 • Juist aanbrengen manchet. Ook het juist aanbrengen van het manchet is belangrijk voor een betrouwbare meting. Sommige bloeddrukmeters detecteren of het manchet juist is aangebracht en helpen je zo om thuis een goede meting te maken.

Grootte manchet

Bij de keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk dat de manchet goed past. De manchet is de band die je, vaak met klittenband, om je bovenarm doet. Deze moet precies aansluiten om een goede meting te maken. Als hij te los of te strak zit, dan kun je niet goed je bloeddruk meten.

Er zijn verschillende maten voor de manchet: small (S), medium (M) en large (L). Om te bepalen welke maat je nodig hebt, kun je met een meetlint de omtrek van je bovenarm meten. Meet op het breedste gedeelte van de bovenarm die je gaat gebruiken om thuis je bloeddruk te meten. Voor rechtshandigen is dat je linkerarm, voor linkshandigen je rechterarm.

Omtrek gemeten? Tel er dan één centimeter bij op. In de tabel kun je zien welke maat je nodig hebt. De meeste mensen hebben maat M of L.

Omtrek van je bovenarmMaatVoorbeeld van een goede bloeddrukmeter
Minder dan 22 cmSDe Ciśnieniomierz BRAUN ExactFit
Tussen de 22 en 32 cmMDe Omron M7 Intelli IT
Tussen de 32 en 42 cmLOok de Omron M7 Intelli IT

Aantal gebruikers

Bij je keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk om te bedenken hoeveel personen de meter gaan gebruiken. Veel modellen kunnen maar de gegevens van één persoon opslaan, of hooguit twee. Dat is prima als je de bloeddrukmeter enkel zelf of misschien samen met je partner thuis gaat gebruiken. Maar voor meer gebruikers heb je een ander model nodig. De enige door de Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter die meer dan 3 personen kan onthouden is de Qardio. Dat is meteen een mooi model dat ook draadloos is en gekoppeld kan worden met een app.

Formaat

Ben je vaak onderweg of op reis, of moet je ook op werk je bloeddruk meten? Dan is het fijn als de bloeddrukmeter makkelijk te vervoeren is. Sommige modellen zijn lekker klein en speciaal om mee te nemen, zoals de iHealth track of deze van Wellue. Nog handiger maar ook iets prijziger is een draadloze bloeddrukmeter. Je hebt dan de keuze uit de Omron EVOLV of de Qardio.

Hoe moet je bloedruk meten?

Zelf thuis je bloeddruk meten is makkelijk, maar het kost wel wat oefening. Doe de metingen ’s ochtends en ’s avonds. Vaak kan je huisarts advies geven of je begeleiden bij het goed meten. Een goede bloeddrukmeter is het halve werk. De rest van de stappen is eenvoudig:

meisje meet zelf thuis bloeddruk
 1. Voorbereiding.
  In het halfuur voor de meting kun je beter niet roken, geen koffie drinken en geen hoge inspanning leveren. Dus niet sporten of hard werken.
 2. Ga rustig zitten.
  Kies voor een hoge stoel, waar je rechtop kunt zitten met je benen naast elkaar. Blijf 5 minuten rustig zitten.
 3. Meetje bloeddruk.
  Doe de manchet om je arm, niet te strak en niet te los. Gebruik de bloeddrukmeter volgens de aanwijzingen van het apparaat en je huisarts.
 4. Noteer de resultaten.
  Schrijf de uitkomst van de meting op, of synchroniseer de resultaten met je smartphone. Zo heb je na 5 dagen een goed beeld van wat je bloeddruk is.
 5. Aan de slag?!
  Heb je een goede bloeddruk? Houden zo! Is je bloeddruk te hoog? Een gezonde leefstijl kan helpen. Kijk voor tips en advies bijvoorbeeld op SamenGezond.nl

Meer over zelf thuis je bloeddruk meten lees je op Thuisarts.nl