Baby thermometer: veilig koorts meten

baby thermometer koorts

‏‏‎ ‎
Baby’s zijn kwetsbaar en dus wil je voorzichtig zijn met koorts meten. Niet alle thermometers zijn geschikt voor je baby. In dit artikel leggen we uit welke baby thermometers wél veilig en betrouwbaar zijn. Ook vertellen we wat je kunt doen als een baby koorts heeft en hoe je de temperatuur kunt opnemen. En met de top 3 helpen we je kiezen voor een veilige baby thermometer.

We kunnen alvast de conclusie verklappen
De beste baby thermometer is de mooie Makai bij Bol.com
‏‏‎ ‎

Wanneer heeft een baby koorts?

Er is sprake van koorts bij een lichaamstemperatuur van 38 graden celsius of meer. Bij een temperatuur van 37,5 tot 38 graden spreken we over verhoging. Dit geldt ook voor baby’s. Koorts is een normale reactie van het lichaam als het afweersysteem actief is. Zo kan het lichaam een ziekteverwekker beter te lijf gaan. Ook na een vaccinatie kan je baby koorts krijgen. Geen zorgen, dat is een normale reactie van het lichaam. Een vaccinatie is namelijk bedoelt om afweerstoffen op te bouwen tegen een virus of bacterie. En dat is precies wat je baby doet als hij of zij koorts heeft na een vaccinatie. Juist een heel gezonde reactie dus!

Andere oorzaken van verhoging

Baby’s hebben veel vaker koorts dan volwassenen. Dat is normaal. Dit komt doordat ze nog niet goed kunnen zweten om hun lichaamstemperatuur te verlagen. Baby’s kunnen dus verhoging of zelfs koorts hebben zonder ziek te zijn. Ze kunnen dan hun warmte niet goed kwijt. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

koortsbaby
  • Te warme kleding
  • Een te hoge temperatuur in de kamer of omgeving
  • Als het heel warm en vochting weer is
  • Na inspanning of een flinke huilbui
  • ’s Avonds is de lichaamstemperatuur gewoonlijk iets hoger

Hoe meet je koorts met een baby thermometer?

Waarschijnlijk voel je zelf al aan of je baby koorts heeft. Je merkt dat je kindje warmer aanvoelt, blosjes heeft of zweet. Maar alleen met een baby thermometer kun je de temperatuur van je kindje zeker weten. Het meest betrouwbaar is een normale koortsthermometer. Daarmee meet je temperatuur via de anus (tussen de billen). Artsen zweren daarbij, maar het is niet het meest prettig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere nauwkeurige thermometers, die temperatuur meten via het voorhoofd. Veel prettiger en hygiënischer. En een extra voordeel: met een voorhoofdthermometer kun je zelfs koorts meten terwijl de baby slaapt, zonder ze wakker te maken dus. Perfect!

Betrouwbare baby thermometers

Je kunt voor baby’s en kinderen natuurlijk dezelfde koortsthermometer gebruiken als voor volwassenen. Maar een gewone koortsthermometer is meestal niet zo prettig. En bijvoorbeeld een oorthermometer kun je niet gebruiken voor jonge baby’s. Hieronder geven we een paar voorbeelden van thermometers die prettig en betrouwbaar zijn. Ze zijn zeer goed beoordeeld en (speciaal) geschikt voor het meten van temperatuur bij baby’s. Het zijn allemaal voorhoofdthermometers.

Voorhoofdthermometers zijn prettig, snel, betrouwbaar en hygiënisch. En het allerbeste: je hoeft de huid niet aan te raken om temperatuur te meten. Je kunt dus meten of je baby koorts heeft zonder hem of haar wakker te maken.

Merkloze baby thermometer

baby thermometer


Misschien wel de goedkoopste op de markt, en toch is deze merkloze thermometer van goede kwaliteit. Deze voorhoofdthermometer werkt simpel en doet wat hij belooft: koorts meten. Enige minpuntje is wat ons betreft het ontwerp. Als je hem gebruikt lijkt het net alsof je op je baby ‘schiet’ om temperatuur te meten. 🙈

Prijs: €17,95
Beoordeling: ★★★★ (4,5)


Makai infrarood baby thermometer

baby thermometer makai


Met de Makai infrarood thermometer meet je in één seconde of je baby koorts heeft. Het handige display geeft de waarde aan en kleurt groen bij een normale temperatuur of rood bij koorts. Hij werkt contactloos, ligt lekker in de hand en is voor de hele familie te gebruiken. Naast koorts kun je er ook de temperatuur van melk, voeding of de kamer mee opmeten. Handig alles-in-één apparaat dus. Wat ons betreft de beste! 🙂

Prijs: €39,95
Beoordeling: ★★★★★ (5)


iHealth PT3 baby thermometer

baby koorts thermometer


De iHealth PT3 thermometer heeft 3 speciale sensoren die zeer nauwkeurig de koorts van je baby meten. Zo weet je zeker dat de temperatuur die je meet echt klopt. Deze thermometer is klein, mooi, contactloos en heel gebruiksvriendelijk. Als de meting klaar is geeft hij geen irritant geluid, maar een zachte tril. Zo weet je zeker dat je kindje niet wakker wordt tijdens het meten.

Prijs: €49,95
Beoordeling: ★★★★ (4)


Trouwens ook te bestellen via Coolblue (daar lees je meer reviews), maar daar is ‘ie 15 euro duurder dan bij Bol.

Wat als je baby koorts heeft?

Koorts zelf is niet gevaarlijk, het is alleen een signaal. Als je baby zich verder normaal gedraagt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Ook als de baby hoge koorts heeft (bijvoorbeeld 40 graden) dan kan dit geen kwaad. Hoge koorts kan het lichaam of de hersenen niet beschadigen. Maar let wel: voor baby’s onder de 3 maanden wordt altijd aangeraden om de huisarts in te lichten.

Bij een baby met koorts is het vooral belangrijk om te letten op andere klachten. Speelt, lacht, kijkt en reageert de baby zoals je gewend bent? Is de ademhaling rustig en regelmatig? Oogt de huid gezond en niet bleek? Drinkt en plast de baby zoals anders? Dan is je baby waarschijnlijk niet erg ziek.

Het kan ook zijn dat je kindje juist wél andere symptomen heeft. Bijvoorbeeld hoesten, snotteren, huilbuien of diarree. Dit kan wijzen op een ziekte. Ook braken, bleek zien of minder drinken zijn symptomen. Koorts zonder andere klachten kan soms wijzen op een blaasontsteking. Bij twijfel kun je altijd de huisarts bellen voor advies. Bel sowieso direct de huisarts als je baby suf is, piepend adem haalt, grauw lijkt of als je de situatie om een andere reden niet vertrouwt. Vaak voel je het als ouder wel aan als er iets aan de hand is, luister daar naar! 🙂

Wat je zelf kunt doen om koorts bij de baby te verlichten

  • Zorg dat je baby genoeg drinkt. Door koorts kan je baby veel vocht verliezen.
  • Probeer de baby genoeg rust te geven.
  • Help het lichaam om de warmte kwijt te kunnen. Geef je baby luchtige wijde kleding. Het wordt niet aangeraden om de huid met koud water af te sponzen of een koud washandje te gebruiken.
  • Als de baby het koud heeft of rilt, gebruik dan een extra dekentje. Houdt de signalen van te warm / koud goed in de gaten.
  • Blijf in de buurt of zorg dat er een andere volwassene is die regelmatig kan kijken hoe het met de baby gaat.

Wanneer naar de huisarts als je baby koorts heeft?

Voor baby’s jonger dan 3 maanden wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met de huisarts in geval van koorts. In de eerste maanden zijn kinderen namelijk het meest kwetsbaar. Voor baby’s en kinderen ouder dan 3 maanden is er een handig boekje met professioneel huisarts advies. Deze kun je zelf bekijken of samen met je huisarts. Meer informatie over baby’s, kinderen en koorts vind je ook op Thuisarts.nl. Dat is een website gemaakt door huisartsen, die ook door veel huisartsen wordt gebruikt. Er wordt precies uitgelegd in welke gevallen je contact op moet nemen met een arts.

Onze favoriete baby thermometers